Smidrų sezonas - nuo gegužės pradžios iki Joninių! Kviečiame užsisakyti tel.: +370 657 98080

Pagrindiniai smidrų paruošimo būdai

Išsirinkome puikius smidrus, juos nuvalėme, o kaip juos gaminti? Visiems paruošimo būdams (išskyrus valgant termiškai neapdorotus) galioja viena bendra taisyklė - teisingai paruošti smidrai turi būti minkšti, tačiau išlikti šiek tiek traškūs. Jeigu smidrai bus pervirti/perkepti, skonis jau nebe tas.

  • Apvirimas. Smidrus dėkite į jau verdantį, šiek tiek pasūdytą vandenį (nedėkite į šaltą!), uždenkite puodą dangčiu ir virkite 3 - 6 minutes, priklausomai nuo kotelių storumo. Ar smidrai išvirę, patikrinkite taip - šaukštu ar mentele pakelkite smidrą per vidurį. Jeigu smidras lieka tiesus, dar reikia truputį pavirti, o jeigu dailiai išlinksta - jau išvirė. Ištrauktus smidrus trumpam pamerkite į kuo šaltesnį vandenį, kad viduje susikaupusi šiluma nebevirtų smidrų ir jie išsaugotų ryškią spalvą.
    Beje, smidrus galima virti ir virš garų - taip juose išliks dar daugiau skonio savybių, naudingų medžiagų ir traškumo. Nuvalytus smidrus reikėtų dėti į garinimui skirtą indą ir kaitinti apie 3-6 minutes, priklausomai nuo smidrų storio. Garuose išvirtus smidrus irgi perliekite šaltu vandeniu. Tap paruošti smidrai tinka kaip garnyras (pašlakstykite juos šlakeliu alyvuogių aliejaus ir citrinos sulčių bei žiupsneliu druskos ir pipirų) ar pagrindas kitiems patiekalams.
  • Kepimas keptuvėje. Tai tikriausiai vienas paprasčiausių smidrų gaminimo būdų, nes taip paruoštus juos galima iš karto ir ragauti, nieko papildomai jiems nedarant. Smidrus reikėtų apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir trumpai, vis pavartant, apkepti įkaitintoje keptuvėje iki suminkštės, bet liks traškūs. Apkeptus apšlakstykite citrinos sultimis ir skanaukite! Jeigu turite Wok keptuvę ir mėgstate Azijos virtuvės skonius, galite smidrais gardinti Wok keptuvėje keptą mėsą, daržoves grybus (angl. stir fry). Smidrai taip iškepa labai greitai, tad juos dėti reikėtų 1 - 2 minutes prieš gaminimo pabaigą.
  • Orkaitėje. Orkaitėje smidrus kepti galima kiek ilgiau ir kaitriau - skardą išklokite kepimo popieriumi, ant jos išdėliokite smidrus, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais (papildomai galima pagardinti smulkiai kapotu česnaku), šaukite į iki 220 C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 8-12 minučių, priklausomai nuo smidrų storio. Orkaitėje iškeptus smidrus labai tinka pabarstyti smulkiai tarkuotu kietuoju sūriu.
  • Ant grilio. Paruošimas ant grilio labai panašus į kepimą keptuvėje - smidrus reikėtų apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir kepti ant vidutinės kaitros žarijų, sudėjus ant grotelių, vis pavartant, kad neapdegtų. Taip paruošti smidrai išliks traškūs ir įgaus dūmo kvapą.
  • Valgyti šviežius.  Termiškai apdoroti smidrus yra labai skanu ir naudinga, nes smidruose (kaip, beje, ir pomidoruose) esančios naudingos medžiagos tampa lengviau pasisavinamos, bet jeigu norite jų paraguti kitaip, ar galbūt savaitgalį leidžiate gamtoje ir neturite kitos galimybės, smidrus tinka valgyti ir žalius. Vieną kitą stiebelį galima įdėti į glotnutį, na, o jeigu norite pajusti tikrąjį smidrų skonį, pasigaminkite iš jų gardžias salotas. Smidrus galite supjaustyti tiesiog riekelėmis, arba galite padaryti dar įdomiau - stiebelius pjaustykite išilgai labai plonomis juostelėmis (tą patogu daryti aštriu peiliu ar daržovių skustuku). Taip susmulkintus smidrus lengviau sukramtyti ir atrodo jie įspūdingai! Žalius smidrus tinka maišyti su fetos sūriu, ridikėliais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus bei citrinos sulčių.

Kontaktai

Ūkis „Prūsų dirvos“
Piktožių k., Klaipėdos r.
El. paštas: neringarez@gmail.com
Neringos tel.: +370 657 98080
Roberto tel.: +370 681 30209

 

© prusudirvos.lt. 2023